Ecstatic Chant

Een bijeenkomst met Zingen, Muziek, Beweging en Samen-Zijn.
Stilte en Inkeer ontmoeten Uitbundigheid en Expressie!

Muziek, Beweging, Samen-Zijn en Zingen alsof niemand je kan horen.
Je kunt het ook “zingend mediteren” noemen.

Zowel uitbundig als ingetogen eenvoudige Kirtan-Mantra’s  zingen. Een oefening in aanwezig-Zijn in-het-moment.

Letterlijk vertaald is Ecstatic Chant extatisch Chanten of herhalend-zingen.

‘Chanten’ is het gezamenlijk herhalen van heilige woorden op een melodie.  Chanten is een extatische vorm van meditatie die het hoofd kan bevrijden van overbodig gezeur en gedoe, en ons met elkaar kan verbinden.

Ecstatic Chant

Ecstatic Chant is eenvoudigweg Je-Zelf laten-Zijn en laten Horen, precies zoals jij bent in het moment. Met alles wat er is in jouZelf, om je heen, en in de Wereld. En ook de Ander laten zijn zoals die is.
Acceptatie van alles wat er is, zowel in als buiten jouZelf.


Extatisch kan betekenen.
uitbundig, opgetogen, geestdriftig, uitzinnig, verrukt, zwijmeldronken, euforisch, religieus.
Binnen Ecstatic Chant kan het al deze betekenissen hebben, en ook nog “ingetogen” en “gevoelig”.
Al deze betekenissen / staten kunnen tijdens Ecstatic Chant tegelijkertijd door elkaar heen aanwezig zijn. De ervaring hoeven niet voor iedereen gelijk te zijn, en alles verandert doorlopend. Eigenlijk neig ik zelf extatisch te omschrijven als “doen wat je wilt en Zijn wie Jij bent, en anderen laten doen wat zij willen en laten Zijn wie zij zijn”.
De volgende video is daar een mooi voorbeeld van.

Waar je Ecstatic Dance kan omschrijven als “dansen alsof er niemand naar je kijkt”, zou je Ecstatic Chant kunnen omschrijven als “zingen alsof niemand je kan horen of alsof er niemand op je let”. Een soort badkamer-zingen, waarin je vrij bent om je stem te laten horen zoals die is.

De kern van Ecstatic Chant bestaat uit het zingen van eenvoudige Kirtan-Mantra’s in call-response stijl, onder begeleiding van Indiaas Harmonium, Mrdinga (Indiase trommel) en een electronische tanpura (soort Sitar zonder frets). En iedereen aanwezig maakt onderdeel uit van “de band”.
Je wordt ook uitgenodigd om mee te klappen, of om op kleine percussie-instrumentjes mee te spelen.

harmonium-dholak-mrdinga ecstatic chant

Alle Mantra’s die we zingen bestaan uit verschillende Namen voor de verschillende Archetypische manieren waarop we contact maken met de Energie, Liefde en Wonderen in dit Universum.
Tussendoor is er Stilte.
Vooraf is er een warming-up met oefeningen die je stimuleren om “Vrij te Zingen en te Zijn”, en die je helpen je te verbinden.

Ecstatic Chant komt voort uit Kirtan-Mantra zingen uit Bhakti Yoga, en hoeft niets met godsdienst of religie te maken te hebben (als jij dat wil kan dat wel natuurlijk).

Kijk op deze pagina voor nog meer inhoudelijke uitleg over Ecstatic Chant.

Ecstatic Chant: Singing, Music, Community & Movement