Karaoke Yoga of Karoake Meditatie

In Ode, een blad voor “intelligente optimisten” stond een soms een beetje populistisch, maar toch ook wel aardig stukje over Ectstatic Chant /Kirtan-Mantra zingen in Amerika.
Hieronder een paar leuke citaten uit het artikel in de Ode van Juli 2008: Karaoke Yoga.

Ik was zo iemand aan wie mediteren niet was besteed. Ik heb jarenlang geprobeerd mee te doen aan traditionele meditatiesessies. Stil naar mijn tapijt starend, kwam ik in mijn inzichten nooit verder dan dat het tapijt vies was.


Is meditatie niet aan u besteed? Kun jij ook moeilijk stilzitten of je mond houden?  Ontdek dan de lol van Ectstatic Chant /Kirtan-Mantra zingen, een muzikale, interactieve, spirituele jamsessie. De weg naar verlichting was nog nooit zo leuk.

Laatst vertelde een vriend mij op een feestje een duister geheim. ‘Ik mediteer niet’, zei hij, steels om zich heen kijkend. Hij kwam dichterbij en vertelde verder. Hij weet best dat meditatie grote voordelen heeft: minder stress, betere concentratie, meer rust en welzijn, misschien zelfs verlichting. ‘Maar het probleem is’, fluisterde hij, ‘dat ik niet lang genoeg stil kan zitten en mijn mond kan houden.

Karaoke yoga

Ik was ook zo iemand aan wie mediteren niet was besteed. Ik heb jarenlang geprobeerd mee te doen aan traditionele meditatiesessies. Stil naar mijn tapijt starend, kwam ik in mijn inzichten nooit verder dan dat het tapijt vies was. Waarop ik de stofzuiger pakte en al mijn voornemens voor spirituele ontwikkeling, samen met de koekkruimels, in de stofzuiger verdwenen. Daarom was ik zo blij toen ik Ectstatic Chant /Kirtan-Mantra zingen ontdekte, een weg naar meditatief geluk waarbij je niet stil hoeft te zitten of je mond moet houden.

karaoke-yoga karaoke-meditatie ectatic chant

Deze klanken (mantra’s) zijn afkomstig uit de Bron. Het zijn universele klanken. Het maakt niet uit dat je er geen woord van verstaat, want je ziel kan alle talen verstaan; de ziel verstaat en begrijpt al het universele. Je stuurt een stroom van klanken naar je hersenen die te maken heeft met je ziel en het Oneindige. Daarom voel je je zo blij en gelukkig.’

‘Als je Ectstatic Chant /Kirtan-Mantra zingen hoort, gaan de moleculen in je lichaam letterlijk vibreren met de klanken die aan de basis liggen van het hele universum.’

Eigenlijk is het een soort vrolijke vraag-antwoord meezingsessie op z’n Indiaas.

Elke stem heeft iets heiligs. Het is alsof je je eigen ziel, je eigen Zelf hoort. Kirtan is muziek van de mensen. Iedereen maakt zelf de muziek.’ En dat is één van de leukste aspecten van kirtan: het publiek is onlosmakelijk verbonden met de ervaring. Als het publiek niet zingt, is er geen kirtan.

‘In onze cultuur is entertainment vooral passief; je kunt het niet veranderen en er geen invloed op uitoefenen. Het maakt niet uit of iemand er wel of niet bij is. Eén van de leukste dingen van kirtan is dat het interactief is. Alleen al door aanwezig te zijn verander je de gebeurtenis.’

‘Het is echt heel bijzonder. Iedereen ervaart het anders. En dat moet ook, want iedereen heeft een ander beeld van God. Maar als we in een groep zijn, helpen we elkaar allemaal en delen we onze kracht en onze Shakti (goddelijke levens-energie) met elkaar. Iedereen kan dieper in zijn eigen ruimte graven en tegelijkertijd als groep meer energie creëren.’


Heet blad Ode waarin het artikel stond heet nu blijkbaar The Optimist .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *